Skadarsko jezero

Skadarsko jezero je, ne samo najveće jezero u Crnoj Gori, već i na Balkanskom poluostrvu. Dijelimo ga sa Albanijom, tako što 2/3 površine jezera pripada nama, a 1/3 Albaniji. Površina jezera varira u zavisnosti od godišnjeg doba i količine padavina. Dugo je 40 a široko do 14 km. U Skadarsko jezero se uliva više Rijeka, dok voda iz njega, rijekom Bojanom, otiče u Jadransko more. Na obali jezera su smješteni Virpazar i Rijeka Crnojevića, dva turistička bisera sa još mnogo neiskorišćenog potencijala. Turisti sve više otkrivaju Karuč, Godinje, Poseljane, Muriće, Dodoše, Žabljak Crnojevića i još mnoga sela smještena na obali Skadarskog jezera koja svojim specifičnostima privlače posjetioce. Neka imaju burnu prošlost, koja tek treba da na pravi način bude predstavljena budućim generacijama (Žabljak Crnojevića), dok druga zadivljuju prirodnim ljepotama (Poseljani). Jezero ima i brojna ostrva i poluostrva na kojima se nalaze istorijski spomenici koji čekaju neka bolja vremena, da se rekonstruišu i u punom sjaju predstave posjetiocima.
Jezero pripada Nacionalnom parku Skadarsko jezero koji brine o zaštiti jezera , prije svega o zaštiti riba i ptica koje su najveće blago i prednost jezera. Posmatranje ptica, kao grana turističke privrede, je u usponu. Skadarsko jezero se može pohvaliti da je jedino stanište pelikana na jugu Evrope . Pored pelikana, na jezeru, stalno ili periodično boravi preko 250 vrsta ptica. Briga o njihovom opstanku na ovom prostoru treba da bude prioritet.
Područje oko Skadarskog jezera je čuveni vinogradarski kraj, te male vinarije sve više dobijaju na popularnosti među turistima. U Virpazaru se održava manifestacija Dani vina i ukljeve koja iz godine u godinu privlači sve više posjetilaca.

Na Skadarskom jezeru:

Virski pub

Virski pub

Pelikan

Pelikan

“Mali veseljak” & “Carevo”

“Mali veseljak” & “Carevo”

Apartmani Lake View

Apartmani Lake View

Silistria

Silistria

Konoba Bašta

Konoba Bašta

Kingfisher

Kingfisher

Apartmani Braća Petranović

Apartmani Braća Petranović

Vinarija Mrkan

Vinarija Mrkan

Vinarija Đurišić

Vinarija Đurišić

Apartman Dejić

Apartman Dejić

Kormoran Virpazar

Kormoran Virpazar